Kiinteistön kuntoarviointi kuuluu osaksi vastuullista kiinteistönhoitoa. Kuntoarvion pohjalta voidaan tehdä kunnostussuunnitelman, missä määritellään vuosittaiset kunnostustarpeet ja -kustannukset. Suunnitelma antaa taloyhtiölle mahdollisuuden varautua korjauskuluihin ennakkoon. Myös kiinteistön arvo säilyy paremmin kun kaikki kunnostustyöt ovat tehty aikataulussa.  

 

Vuodesta 2010 kiinteistölaki on velvoittanut taloyhtiöt tekemään kunnossapitoselvityksen (PTS). PTS sisältää kuntoarvion ja suunnitelman kiinteistön vuosittaisista kunnossapitotarpeista. Vakuutusyhtiö suosittelee että jokaisella taloyhtiöllä on 5-vuotissuunnitelma.  

 

Mitä palveluita 5-vuotiskartoitus sisältää?  

Kartoitetaan vesiputket, salaojat, muut hormit ja ilmastointiputkien kunto. Kartoitus sisältää myös lämpöputkien, pattereiden sekä termostaattien tarkastuksen. 

 

Saako taloyhtiö raportin kartoituksesta, mitä se sisältää?

Kartoituksesta taloyhtiö saa raportin mikä kertoo nykytilanteen ja suosituksen korjausaikataulusta. Raportti käsittelee ilmastointilaitteiston ja putkiston kunnon, vesi- ja viemäritputket, lämpökeskuksen sekä patterien ja termostaattien kunnon. 

 

Minkä ikäisten taloyhtiöiden on syytä harkita 5-vuotiskartoituksen tekemistä?

Erityisesti vanhojen taloyhtiöiden on hyvä harkita 5-vuotiskartoituksen tekemistä heti. Uudempien kiinteistöjen kohdalla suositus on, että taloyhtiöllä on kartoitus tehty viiden vuoden välein.

 

Mitä hyötyjä taloyhtiö saa kartoituksesta? 

Taloyhtiö saa tiedon kiinteistön kunnosta ja tulevista kunnossapitotarpeista.

 

Kauan kartoituksen tekeminen kestää? 

Kartoitukseen tarvittava aika riippuu kohteesta. 

Arvio on että pienen taloyhtiön kartoitukseen menee yksi arkipäivä ja kerrostaloyhtiön kartoitukseen noin 2 arkipäivää. On huomioitavaa että suurien kerrostaloyhtiöiden kartoitukseen saattaa tarvita enemmän aikaa. 

 

Miten taloyhtiön on varauduttava kartoitukseen? 

Yhtiön asukkaille on ilmoitettu tarkastuksesta kirjallisesti. Taloyhtiön tiloihin sekä huoneistoihin on esteetön pääsy. 

 

Milloin teidän taloyhtiön kunto on kartoitettu? Ota meihin yhteyttä ja voimme antaa tarjouksen kartoituksesta taloyhtiöösi.   

Hyvin hoidetussa taloyhtiössä asukkaat viihtyvät paremmin ja yhtiön taloussuunnittelu on järkevämpää.